Tomelilla 2006

Fem av sex möjliga 11-månaders björnfötter provade sin förmåga i Tomelilla den 23:e september. Resultatet får väl anses som blandat, men vad kan man förvänta sig av så unga hundar. Vid denna ålder är man ännu långt från klar jakthund. Detta till trots klämde Dixie och Debbie sig in som provens 3:e respektive 4:e bästa hund.

Som uppfödare är det väldigt intressant och roligt att få så många hundar till ett och samma prov. Man hoppas att domarna anser det samma.

Att resultaten varierar beror givetvis en del på ägarna, men främst på att hundarna varierar en del mognadsmässigt. Sedan vet jag att dagsformen kan betyda mycket. Jag har personligen sett Disa göra ett harspår helt enligt regelboken, och det på minst 800 m. Men på provdagen ville det sig inte, trots de två harar hon fick försöka på.

Precis som året innan åkte vi alla ner en dag innan till Skåne för att hundarna skulle kunna få bekanta sig med underlaget, lära sig mer om hur provet går till, ansättning på harlöpa med mycket mer. Dessutom han vi jobba med vattenvanan vid det underbart vackra Haväng på Österlen. Donna har ännu inte upptäckt det fina med vatten, men jag är övertygad om att det kommer med mognaden.

Här Emil & Jan Seger vid Haväng

Här en som är vattengald i alla fall

Theo övervakar ”plask & lek”

Även Bianca fick vara med och leka i vågorna en stund

Den i någon mån gemensamma stöttestenen var i övrigt apporten. Ett moment där inte alla kommit hela vägen ännu. Men med tid och mer träning sitter den där den ska tror jag. Vidare varierade söket en del och det är nog rätt naturligt då de flesta hundarna ännu inte riktigt vet vad de ska göra när de släpps lösa i tät ungskog.

Men i det stora hela, får man anse provresultaten som mycket bra tycker jag. I synnerhet när man tar den ringa åldern i beaktande. De som ger sig i kast med att putsa sina värden i september nästa år kommer förhoppningsvis att uppnå ännu lite bättre resultat. Dessutom vet alla nu hur ett prov går till, vad man ska tänka på, och det är en erfarenhet som kan göra mycket till ett lyckat prov.

Domarnas genomgång innan provet. Claes-Göran Jönsson vår markvärd samt tyske domaren Werner Otto, Mårten Kalling och domarelev Fredrik Andersson

Ansättning

Nu har Dixie fått sug i spåret

Robin Westergren med en hårt tryckande skånsk hare

Givetvis använde vi den, även om det var extremt gott om hare. Här trycker vi upp den

Och nu bär det av…

Pock och lock vid apporten

Dixie på väg in med kråkan

Två juniorer som vilar ut i väntan på skogssöket

Patrik skickar Debbie inför skottprövning

Mats Lönneberg med Diva

Stort tack till alla Er valpköpare som tog sig tiden.  Jag och Sabina är mycket tacksamma att så många kom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>